Ακολουθούν μερικές φιλικές συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται για μια καινούρια πόρτα ασφαλείας

Η Εταιρεία

Τα προϊόντα που θα προμηθευτείτε έχουν την ίδια ασφάλεια όσο αξιόπιστη είναι η εταιρεία από όπου θα τα προμηθευτείτε. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια της περιουσίας μας. Είναι σημαντικό η επιλογή αυτού του προϊόντος να γίνει από μια εταιρεία αξιόπιστη, με ανθρώπους χρόνια στο χώρο η οποία να μας εμπνέει εμπιστοσύνη. Υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας προσφέροντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας πολλές φορές ανώτερα των άλλων ευρωπαϊκών χώρων.

Οι πιστοποιήσεις

Οι πόρτες ασφαλείας διαθέτουν πιστοποιήσεις. Μία από αυτές η πιστοποίηση αντιδιάρρηξης (η πιο σημαντική) αποδεικνύει  την ασφάλεια την οποία μπορεί να του παρέχει η πόρτα αυτή. Η πιστοποίηση αντιδιάρρηξης κατηγοριοποιείται σε κλάσεις 1-6. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός τόσο πιο ασφαλής είναι δείχνοντας μας έτσι την αντιδιαρρηκτική προστασία που παρέχει βάσει διεθνών προτύπων. Επιπλέον πιστοποιήσεις είναι αυτές της ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.

Η Εγγύηση

Πολλές εταιρείες στον χώρο παρέχουν κάποια εγγύηση. Αυτή μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 10 χρόνια. Προσέξτε τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η εγγύηση για να προλάβετε τυχόν εκπλήξεις.

Τα Service – Οι Παροχές

Ενημερωθείτε για το service το οποίο παρέχει η εταιρεία από όπου θα προμηθευτείτε την πόρτα ασφαλείας σας. Σε περίπτωση βλάβης θα πρέπει να επισκευαστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Ο Τύπος θωράκισης

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας πόρτας ασφαλείας είναι ο τύπος θωράκισης. Υπάρχουν δυο τύποι θωράκισης: μονή θωράκιση και διπλή θωράκιση. Η μονή θωράκιση συνήθως αποτελείται από μια μονοκόμματη σκάφη ( εξωτερική πλευρά πόρτας ) και από 1 έως 3 νεύρα (εσωτερική πλευρά πόρτας). Η διπλή θωράκιση διαθέτει και αυτή μια μονοκόμματη σκάφη (εξωτερική πλευρά πόρτας) 3 ή και περισσότερα νεύρα εσωτερικά, θερμομόνωση (απαραίτητη για ενεργειακά μονωμένους χώρους), ηχομόνωση και τέλος εσωτερικά της πόρτας ένα μονοκόμματο φύλλο μετάλλου. Όσο μεγαλύτερη η θωράκιση τόσο πιο στιβαρή είναι η πόρτα παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και μόνωση.

Ο Τύπος και η ποιότητα του χάλυβα

Το κυρίως κομμάτι μιας πόρτας ασφαλείας είναι κατασκευασμένο από φύλλο χάλυβα (λαμαρίνα). Σημαντικά είναι η ποιότητα και το πάχος. Η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή για την πόρτα ασφαλείας σας  είναι η ηλεκτρογαλβανιζέ λαμαρίνα. Τύποι όπως η μαύρη ή ντεκαπέ σκουριάζουν με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό η πόρτα να δημιουργήσει προβλήματα. Το πάχος της λαμαρίνας κυμαίνεται από 0,5 -1,5mm. Το πιο σύνηθες και το οποίο πληροί όλα τα στάνταρ ασφαλείας και αντοχής είναι το 1mm. Μικρότερο πάχος δημιουργεί σημαντικά προβλήματα αντοχής και ασφάλειας σε μια προσπάθεια διάρρηξης.

Το Μεταλλικό κάσωμα

Το μεταλλικό κάσωμα κρατάει την πόρτα ασφαλείας μας στη θέση του. Το πάχος, η διαμόρφωση και η βαφή του κασώματος είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Το ιδανικό πάχος λαμαρίνας ενός κασώματος είναι τα 2mm, μικρότερο πάχος π.χ. 1,25mm δεν προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη και αντοχή. Το προφίλ του κασώματος πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να προσφέρει αντίσταση σε προσπάθεια παραβίασης της πόρτας. Η βαφή του μεταλλικού κασώματος θα πρέπει να γίνεται με ηλεκτροστατική βαφή προσφέροντας αντοχή στον χρόνο και στις καιρικές συνθήκες.

Ο Τύπος κλειδαριάς

Ο τύπος της κλειδαριάς σε μια πόρτα ασφαλείας είναι εξίσου σημαντική για την ασφάλειά μας. Οι πλέον σύγχρονες κλειδαριές είναι οι κλειδαριές κυλίνδρου. Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι. Για αυτό θα πρέπει να προσεχθούν κάποια σημεία που μας παρέχουν επιπλέον ασφάλεια (π.χ. defender, καταπέλτης, κτλ). Μαζί με την κλειδαριά τοποθετείται ο κύλινδρος ασφαλείας και το defender (προστασία του κυλίνδρου). Όπως και στις κλειδαριές έτσι και στους κυλίνδρους ασφαλείας υπάρχουν πολλοί τύποι. Κύλινδροι ασφαλείας που η αντιγραφή του κλειδιού μπορεί να γίνει μόνο με την κάρτα ιδιοκτησίας παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι Επενδύσεις

Οι επενδύσεις μιας πόρτας ασφαλείας έχουν κυρίως ως σκοπό να ικανοποιήσουν την αισθητική μας.Σε κάποιες περιπτώσεις όμως χρησιμεύουν ώστε να προστατεύουν την πόρτα από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως βροχή, υγρασία κτλ. (επενδύσεις αλουμινίου). Οι τύποι των επενδύσεων χωρίζονται σε:

  • Επενδύσεις λούστρου MDF με φυσικό καπλαμά
  • Επενδύσεις Laminate
  • Επενδύσεις αλουμινίου

Τα Σχέδια

Υπάρχουν πολλών τύπου σχέδια. Σχέδια παντογράφου, χειροποίητα, με inox επιφάνειες κ.τ.λ. Σε εμάς μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ πολλών διαφορετικών σχεδίων. Για τις πραγματικά ξεχωριστές πόρτες υπάρχουν και οι επενδύσεις με μασίφ ξύλο οι οποίες όμως ανεβάζουν το κόστος σημαντικά. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι η επιλογή της κατάλληλης επένδυσης για τον χώρο που θα τοποθετηθεί η πόρτα ασφαλείας. Για παράδειγμα σε μια πόρτα η οποία είναι εκτεθειμένη σε βροχή, υγρασία κ.τ.λ. δεν θα πρέπει να γίνει επιλογή μιας επένδυσης λούστρου ή laminate αλλά αλουμινίου.

Η Τοποθέτηση

Το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η τοποθέτηση της πόρτας ασφαλείας στον χώρο μας.  Είναι πολύ σημαντικό μια πόρτα ασφαλείας να τοποθετηθεί σωστά αποφεύγοντας στο μέλλον προβλήματα είτε λειτουργίας είτε της ασφάλειάς μας. Γι’ αυτό προτιμήστε μία εταιρεία με πολυετή εμπειρία στο χώρο, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.